1-110 Ditelan Kelam Sungai Seine

Menara Eifel malam ini cantik sekali digemerlapi neon biru berkelip-kelip. Sejam sekali, neon biru menjelma, berkelip bak bintang langit membentuk simetri tiga segi yang terpahat atas bumi. Besi-besi yang di bina bertingkat-tingkat, seolah lambang kerja keras yang diperlukan untuk mencappai puncak. Langit musim panas terang malam ini, angin juga bertiup sesedap rasa, sesekali menggigit tulang hitam. Dari tingkap bilik hotel di 17 Rue de l'Exposition, aku cuma berbaring atas katil, menyelimutkan diri dalam selimut tebal. Penat seharian shooting bersama Elijah masih belum hilang, cuma entah mengapa mata degil betul untuk pejam. Esok hari terakhir di Paris, sebelum pulang semula ke rumah no 54. Tugasan kali ini mencabar, selain shooting bersama Elijah untuk koleksi terbaru Parmesan, terpaksa juga berjalan-jalan di sekitar Paris, menjadi paparazi, mengambil gambar wanita-wanita cantik paris yang sentiasa berfesyen cantik. Street fashion untuk dipaparkan di Chick! keluaran bulan depan adalah ideanya. Berhempas pulas juga aku mempertahankan idea ini kepada Miss Wirda yang sentiasa mahukan paparan fashion kelas tinggi. Bagi aku, fashion patut lebih luas skopnya, bukan sekadar jenama yang dijual, tetapi juga style sendiri. Lagipun, bukan semua yang membaca Chick! mampu membeli baju-baju, kasut-kasut dan aksesori berjenama setiap bulan. Aku mahu sediakan pilihan, supaya semua orang boleh bergaya dalam kemampuan masing-masing. Seminggu berkerja tanpa henti, malam ini mata tidak mahu terpejam pula.

Telefon berdering. Aku angkat, senyap sahaja di hujung sana.

‘Hi, ingat you dah tidur’ Suara garau Elijah kedengaran daripada hujung talian. Aku membetulkan baring, ganggang telefon ditahan dengan lengan, mengangkat sedikit tubuh untuk bersandar di kepala katil.

‘Belum, tak boleh tidur’ Jawab aku, baik juga Elijah telefon, kalau dibiarkan lama-lama bersendiri, boleh gila dibuatnya.

‘Jom keluar, malam muda lagi’ Ajak Elijah. Aku pandang jam dinding, baru jam 9 malam, memang malam masih muda. Berfikir sebentar sebelum memutuskan untuk keluar, mungkin pergi bersiar-siar di Kota Paris malam hari bukanlah idea yang buruk, lagipun Elijah ada.

‘Ok, bagi i setengah jam untuk bersiap’

‘I tunggu di lobi’ balas Elijah, sebelum meletakkan telefon.

Aku bergegas bangkit, menuju ke bilik air untuk menyegarkan diri. Kembali ke almari pakaian, memilih pakaian. Jeans biru, shirt putih dengan simbol hati di dada, serta cardigan warna kuning cair aku capai. Kasut ballerina aku sarungkan untuk keselesaaan. Aku semburkan haruman sedikit, dan mekap nipis. Kemudian mencapai purse dan bergegas menuju ke lobi.

Elijah menunggu di lobi, rambutnya dibiarkan berserabut tetapi kemas, jaket kulit hitam dan t shirt putih dan jeans biru menyerlah kekacakkannya. Aku tersenyum dari jauh, dia melambai ringkas.

‘Sorry, lama tunggu’

‘Tak apa, i pun baru turun’ Balasnya sambil tersenyum, menampakkan gigi putih di sebalik bibir merah delima miliknya. Mata hijaunya nampak aneh sekali malam ini, bersinar terang. Mukanya nampak keletihan, aku pasti begitu juga wajah aku. Cuma masing-masing tidak boleh berehat walau keletihan yang amat.

‘Mahu kemana?’ Soalnya padaku. Aku mengangkat bahu, tanda tidak tahu.

‘Ikut you, kemana pun boleh’

Dia hanya diam, kami menuju ke luar hotel, berpusing ke kanan, tanpa hala tuju, mengikut kaki melangkah. Aku peluk tubuh sendiri, Elijah pula memasukkan tangannya dalam poket jaketnya. Angin malam berderu dingin, musim panas selalu begini, dingin malam tidak pernah mesra.

‘ Berapa lama lagi you dengan Chick!?’ Soal Elijah, mukanya memandang depan. Ramai orang sedang berjalan-jalan juga, ada yang berteman, ada yang sendirian. Ada yang bergelak ketawa beramai-ramai, ada yang diam merenung jauh sambil berjalan. Manifestasi kegembiraan berbeza-beza layaknya untuk semua. Kita, manusia punya padang yang berbeza-beza untuk menjalani hidup masing-masing. Harapnya, rumpu di padang hidup kita juga tidak kurang hijaunya daripada padang orang lain.

‘ Sebulan. Lepas tu, tak pasti lagi hendak ke mana’ Balasku terus terang. Selepas habis praktikal di Chick! aku tidak pasti mahu kemana. Hubungan dengan Miss Wirda juga tidak berapa elok, menipiskan harapan untuk di ambil bekerja di Chick!. Walaupun Elijah menawarkan kerja sebagai pengurusnya, aku juga tidak pasti. Aku mahu bekerja sebagai wartawan fashion, itu harapnya. Menguruskan Elijah bukan tidak bagus, cuma tidak kena dengan gayaku. Ditambah lagi dengan projek yang masuk bertalu-talu selepas Elijah bersetuju menjadi model, kesibukan nya aku tidak gemari. Makanya, masa depan kerjaya belum pasti ke mana arahnya.

‘ Tak mahu terus bekerja dengan i?’ soal Elijah. Sudah aku jangka soalan ini ditanya. Malah, Elijah sudah beberapa kali memberikan hint tentang ini.

‘Tidak pasti lagi, i tak putuskan apa-apa’

‘Kenapa? Tak best kerja dengan i?’

‘Bukan. Best! I just need more time’ Balasku. Aku pandang mukanya, dia tersenyum sekali lagi. Elijah sudah banyak berubah, mungkin menjadi model menyebabkan dia lebih banyak tersenyum dan lebih banyak berkata-kata. Atau mungkin juga semua ini hanya pesona yang dibuatnya untuk mengaburi penderitaannya. Aku tidak pasti, tetapi yang penting, aku gembira melihatnya begini.

Kami tidak banyak bercakap selepas itu, masing-masing melayan rasa sendiri. Kaki yang melangkah perlahan juga tidak mengikut arahan otak, tidak tahu kemana di tuju. Sedar-sedar selepas menelusuri jalan-jalan sempit antara celah-celah bangunan, kami sampai di taman bawah Menara Eifel menghadap Sungai Seine. Menara yang dilihat daripada tingkap hotel tadi, nampak jelas di hadapan mata sekarang.

‘Cantik’ Kagum Elijah. Nasib mungkin, terdapat bangku kosong di taman. Kami melabuhkan punggung, melepaskan lelah dan penat yang semakin bertambah.

‘Cantik, tapi tiruan’ Ulasku. Elijah mengangguk bersetuju.

‘Macam kita?’ soalnya. Aku pandang tepat ke arahnya, dia tersenyum kelat.

‘Macam kisah kita’ balasku perlahan. Wajah Erik tiba-tiba melintas dalam kepalaku. Sudah lama tidak bertandang lelaki seorang itu, aku pula sengaja menyibukkan diri, enggan memikirkan tentangnya. Elijah menggengam tanganya erat, meraut wajahnya sendiri. Aku pasti dia juga punya masalah sendiri untuk difikirkan.

‘ Hidup begini agaknya, nampak cantik tetapi palsu’ Elijah mula bersuara.

‘Kita yang tentukan, salah sendiri’ Aku mengulas, enggan menyalahkan hidup yang memang sifatnya tidak pasti.

‘Salah sendiri’ Elijah mengumam perlahan, bibirnya digigit perlahan. Aku memeluk tubuh, cardigan ditarik supaya merapati tubuh dengan lebih kejap.

‘Jadi, apa rancangan you? selepas i takda’ Soalku pada Elijah. Aku dan dia tahu selepas bulan ini, aku tidak akan lagi menguruskannya. Dia terpaksa mencari orang lain untuk menguruskan jadualnya dan mencari projek.

‘ You pun tahu, i susah nak percaya orang. So, maybe I daftar dengan agensi. Lebih mudah. Lagipun, Ford dan Elite sudah offer kontrak’ Jawabnya. Memang Agensi Model Ford dan Elite sudah menawarkan kontrak pada Elijah. Lebih tersusun kareernya nanti. Cuma masalahnya, Ford mahu dia berpangkalan di Milan, Elite pula di New York. Sedangkan Elijah tidak mahu ke mana-mana, mahu terus menetap di Jalan Pemberley.

‘You sedia tinggalkan Rumah 54?’ Aku tahu rumah itu ada banyak kenangan pada Elijah. Seolah seluruh kiash hidupnya berputar-putar di situ.

‘For greater good, i guess’ Dia menjawab perlahan, memandang aku dari sisi.

‘Yeah, untuk kebaikkan sendiri’

Menara Eifel masih lagi sesak dengan pelancong-pelancong. Sibuk mengambil gambar dan berteriak gembira setiap kali neon biru memercik cahayanya di besi-besi Eifel menerangi langit malam Kota Cinta ini.

Elijah bangun, berjalan menuju ke Sungai Seine, aku mengikut dari belakang. Kami meletakkan tangan di tembok sepangjang sungai, dan merenung jauh ke bawah. Gelap Sungai Seine malam itu bak hati kami. Dibawah sinar-sinar neon Eifel yang gemilang, ada dasar gelap yang mendasari membentuk semua kawasan. Semua orang ada kisah pahit, tetapi yang selalu ternampak cumalah gembira dan keindahan persona. Apa mungkin aku, dan mungkin Elijah akan tenggelam dalam dasar gelap sendiri dalam hidup kami yang semakin cemerlang materialnya?

0 gossip (s):